info@domainflotta.hu

9:00 - 17:00

Hogyan válassz webtárhelyet !

Az egyik legfontosabb feladat, amikor honlapot készítesz, hogy kiválaszd a web tárhelyet. Nagyon fontos, hogy jó szolgáltatót válassz, mert könnyen előfordulhat, hogy felesleges lesz minden beletett munkád vagy még rosszabb, akár el is veszhet az egész honlapod!

Hogyan, mi alapján válasszuk ki a megfelelő web tárhelyet, a piacon található számtalan lehetőség közül? Vajon a szolgáltató váltságdíjat fog kérni, ha el akarod vinni a fájlokat a szerveréről? Tudod majd teljes körűen uralni a tárhelyedet?

14+1 Hasznos szempont

1

Találd ki elsőként, hogy mire is akarod használni a webtárhelyet.

Csak játszani akarsz, egy honlap a barátoknak, családtagoknak vagy a vállalkozásodat szeretnéd bemutatni, esetleg egy lehetőséget keresel az online pénzkeresésre? Az ingyenes tárhelyek tökéletesen alkalmasak játszótérnek, de valami sokkal komolyabbra lesz szükséged, ha vállalkozáshoz vagy online pénzkereséshez keresel web tárhelyet.


2

Kapsz egyszerűen használható honlapkészítő szoftver, ha nem értesz a programozáshoz vagy nincs semmi tapasztalatod a honlapkészítésben?

A legtöbb helyen ilyen szolgáltatás nincsen. Azonban ne feledd, hogy a legtöbb szoftverfejlesztő cégnek saját webtárhely szolgáltatója van. Általában a fejlesztéseket csak ezeknél a szolgáltatóknál lehet elhelyezni, így ha későbbiekben úgy döntesz, hogy költözöl, kezdheted újra a honlap építést a semmiből.3

A tárhelyed csak egy tárhely vagy önálló Virual Szerver?

A virtual szerver úgy működik, mintha saját szervered lenne egy szerver hotelben. Kapsz hozzá egy hosting panel hozzáférést, ahol minden apró beállítást elvégezhetsz saját magad és nem kell senkire sem várnod. Sőt, ha egyáltalán nem értesz az FTP kezeléséhez, akkor ezen a felületen keresztül feltöltheted a fájljaidat is. A kisebb honlapok és a nagy cégek általában nem használnak ilyet, mert túl bonyolult frissíteni.4

Ha nem tudsz semmit a honlapkészítésről, akkor megtanítják neked azokat a legfontosabb lépéseket, amiket meg kell tenned a cél elérésének érdekében?5

Kapsz saját email címet, hogy a domain neveden keresztül tudj levelezni a weboldaladról?

A legjobb, ha saját magad tudod állítani az automatikus válasz üzeneteket, a mail fiókokat, az email aliasokat (több különböző email címről egy fiókba érkeznek a levelek). Ezekre a szolgáltatásokra lesz szükséged, hogy tartsd a kapcsolatot a látogatóiddal, a potenciális ügyfelekkel sőt a régi vásárlóiddal, hogy újra eladhass nekik. Használd a te_neved@te_domained.hu email címet, mert ez sokkal hivatalosabbnak és hozzáértőbbnek néz ki.6

Vizsgáld meg a feltöltési módszert.

Egy online felülettel sokkal tovább tart nagy méretű fájlokat feltölteni. Az FTP nagy rugalmasságot biztosít az oldalad kezelésében. Viszont, ha nem vagy egy számítógép-zseni, akkor olyan szolgáltatót keress, aki biztosítja az online felületet a fájlaid feltöltéséhez vagy részletes útmutatást kínál az FTP használatához. Esetleg olyat, aki mindegyik adja.7

Kövesd nyomon a honlapod fejlődését a log fájlok segítségével.

A látogatói adatokat megtudhatod a Google analytics, AWSTATS és Webalizer programokból is. Ha komolyan vállalkozol, akkor kiemelt figyelmet szentelj ezeknek. A jó tárhely szolgáltatók arra is lehetőséget adnak, hogy hozzáférj a weboldalad log (napló) fájljaihoz, így tényleg minden látogató mozgásról, honlap hibáról azonnali visszajelzést kapsz.8

Hagyj elég helyet a növekedésre.

Azok a tárhely szolgáltatók jók, akik engedik, hogy a honlapod nagyobbra nőjön a megengedettnél és csak figyelmeztetést küldenek neked, hogy túllépted a határaidat. Ha ez megtörtént adjanak lehetőséget a tárhely bővítésére. A legáltalánosabb marketing trükk, hogy hatalmas tárhely csomagokat reklámoznak. Láttam már olyat is, amiben 25 G tárhely volt. Az igazság azonban az, hogy ezeknek még az 1% -át sem használnád ki. Ez csak vevő csalogatás! Aki ilyen eszközökkel él, annak nincs semmi más előnye, mint az olcsó tárhely egy olcsó szerver gépen. Mindezek elkerülése érdekében érdemes előre tervezned. Egy üzleti honlaphoz nem lesz szükséged 5G tárhelyre, a legtöbb weboldal bőven elfér 50 Mb -on is. Számolj úgy, hogy képenként kell 0,5 Mb tárhely.9

Teszteld a választott szolgáltató és az számítógéped közötti sebességet

Ezt úgy teheted meg, hogy a windowsban a start menüre kattintasz > itt a futtatás ikonra > írd be, hogy "command" enter> a felugró ablakba pedig ezt írd: "ping www.domainflotta.hu" (az idézőjelek nem kellenek és a www.domainflotta.hu helyett, írd a választott tárhely szolgáltatót), várd meg amíg végez a ping, majd nézd át az összes adatot. Minél kisebb a kapot szám annál jobb az érték és annál nagyobb az esély, hogy a választott tárhely szolgáltatónál gyorsabban fog betöltődni az oldalad. Ennek a számnak 80 nál kisebbnek kell lennie. Ha 100 felett van, akkor nagyon rossz az arány, kivéve ha Te is és a szerver is más országban van.

Tipp: Ha a pingre nem érkezik válasz, de a szerver ip címét kiírja (pl:84.2.225.195 ), akkor ez azt jelenti, hogy a szerver biztonságos, mert nem engedi, hogy kívülről adatokkal bombázzák. Így sajnos nem tudod megmérni a sebességet, de biztos lehetsz benne, hogy hozzáértő kezekben lévő biztonságos web tárhelyet találtál.

Tipp2: Ha tudni akarod, hogy különböző országokból hogyan lehet elérni a szervert, használd ezt az oldalt: http://just-ping.com/10

Keress olyan tárhely szolgáltatót, ahol elegendő ügyfélszolgálati segítséget kapsz.

Van tudásbázis, ingyenes online chat valamint telefonos ügyfélszolgálat, ez mind létfontosságú. Kerüld azokat a szolgáltatókat, akik híresek a gyenge minőségű ügyfélszolgálatukról. Ellenőrizd az átlagos válaszidőt, mert ez a lehető legjobb rendelkezésre állási garancia. További ötletekhez olvasd el alul a tippeket.


11

Használhatsz interaktív szolgáltatásokat, hozzáférve a saját cgi-bin könyvtáradhoz?

Ez az a könyvtár, ahonnan a scriptek futnak. Minden alkalommal, amikor kitöltenek egy űrlapot, megvásárolnak egy terméket, fórumoznak vagy chaten beszélgetnek egy script fut. Ez a funkció nagyon fontos, ha interaktív honlapot szeretnél.12

Legyen lehetőséget biztonságos ssl (https://) kapcsolat létesítésére, mert néhány vásárló elvárja ezt.

Azok a vásárlók, akik aggódnak a bankkártyájuk miatt, enélkül sosem fognak vásárolni tőled. Mondjuk ez csak akkor fontos, ha e-kereskedelmi honlapot szeretnél üzemeltetni. Igaz, hogy vannak fizetős megoldások, amik ugyan úgy megadják a biztonságot a vásárlónak, ilyen pl a PayPal vagy a Google Checkout. Ezeket a megoldásokat a legtöbb e-kereskedelmi szoftver már tartalmazza.
Ha nem kereskedni akarsz, de érdekel mi mindenre jó még az ssl kapcsolat, nézd meg ezt a szórakoztató videót.13

Értsd meg milyen tárhelyet vásárolsz.

A legtöbb kis-és közepes weboldal (akár néhány ezer látogató/nap) számára tökéletesen elegendő a osztott tárhely. Ez azt jelenti, hogy egy szerver gép winchesterét annyi részre osztják, ahány tárhelyet eladnak. Ez olyan, mint egy sok ágyas munkás szálló. Minden honlap ugyan azokon az erőforrásokon osztozik.

A következő szint a virtual szerver. Itt a honlapodnak egy önálló lakása van egy lakóparkban. Saját erőforrásokat használ, de vannak dolgok, amiken más lakásokkal is osztozik pl a földterület. Komoly ötletekhez ezt ajánljuk.

A nagyon aktív honlapok esetén, több 10.000 napi látogatóval és 10G feletti adatforgalommal érdemes önálló dedikált szerverben gondolkodni. Ez egy önálló villa, rengeteg erőforrással és kapacitással. Itt már havi tízezres bérleti díjakkal kell számolnunk.
Ha tudod mit szeretnél, akkor hasonlítsd össze a specifikációkat. Mekkora RAM áll rendelkezésedre (minimum 512, de minél nagyobb annál jobb) és mekkora a processzor sebessége. Itt a DomainFlotta.hu nál pl.: 64 G RAM -ot és 2x4 magos processzort használhatsz.14

Ismerd meg mi a különbség a windows és a Linux szerverek között.

A linux szervereken általában olcsóbb tárhelyet bérelni, sokkal stabilabb és biztonságosabb, mint a windows szerverek. Ráadásul sokkal több ingyenes szoftvert fejlesztettek (webáruház, blog, fórum, cms) Linux szerverekre. Windows szervert csak akkor bérelj, ha speciálisan erre van szükséged.

Tipp: A linux szerverek óta számos fejlesztés történt. Azóta vannak modernebb megoldások pl: openBSD, freeBSD. A DomainFlotta is ezeket használja.Tippek:

  • Hívd fel a tárhely szolgáltatót, írj nekik a chaten, küldj emailt és nézd meg milyen gyors a válaszidő. Ha nem veszik fel a telefont vagy csak napokkal később válaszolnak, az rossz jel. Győződj meg arról is, hogy nem az értékesítést hanem a technikai vagy támogató részleget teszteled, mert sok esetben az értékesítés gyorsan válaszol a technikai rész pedig késlekedik.

  • A legjobb domain nevek már foglaltak. Ezért jó lenne, ha a tárhely szolgáltatónak lenne olyan szoftvere, ami segít neked értékes és még szabad domain neveket találni. Ilyen pl a domain párosító.

  • Nézd meg adnak e garanciát és ha, igen, akkor pontosan mit. A legtöbb garancia általában értéktelen és használhatatlan.

  • Ellenőrizd mennyire hiteles a cég. Nézz utána a domain nevének (http://www.domain.hu/domain/domainsearch/). Ha még nincs 1 éve, hogy regisztrálták a domain nevet, akkor légy óvatos. Egy ilyen cégnél vásárolsz, akkor nagyobb kockázatot vállalsz.
    A DomainFlotta.hu domain nevet 2007 -ben regisztráltuk.

  • Írd be a cég vagy a domain nevet a Google keresőbe. Ha legalább már 1 éve működik a cég, akkor találni fogsz számos őszinte véleményt azoktól, akik már használják a szolgáltatásaikat. Érdemes a cég honlapján is körülnézni, hogy vannak e Facebook hozzászólások valódi emberktől, de vigyázz, mert lehet, hogy a negatív kritikák törlésre kerültek.

Figyelmeztetések:

  • Nézd meg a rendelkezésre állási garanciát. Általában 99,9% adnak, de vigyázz azokkal a cégekkel, akik 100% -ot ígérnek, mert az csak marketing. A szervereket is karban kell tartani, ami pedig leálláshoz vezet. Jó esetben ezek a tervezett leállások éjszaka történnek így nem okoznak semmilyen kárt.

  • Vigyázz azokkal a szolgáltatókkal, akik a tárhelyhez ingyenes domain nevet adnak. Általában itt a domain név nem a te tulajdonodba kerül, hanem a cég saját magának regisztrálja és ha el akarsz menni tőlük, akkor váltságdíjat kérnek.

  • Azok a szolgáltatok akik korlátlan tárhelyet vagy kapacitás kínálnak, azok a RAM mennyiségét és a processzor sebességét korlátozzák. Vigyázz az ilyen tárhely szolgáltatókkal, mert kellemetlen meglepetések érhetnek.

Kattints ide Google Barát Tárhely csomagjainkhoz